MADRID - De Spaanse Openbaar Aanklager van het Hooggerechtshof wil dat Transaviapiloot Julio Poch wordt uitgeleverd aan Argentinië. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van Argentijnse dissidenten.

Dat meldde het Argentijnse persbureau Télam gisteravond. Télam baseert zich op juridische bronnen in Spanje.

Volgens het persbureau wil de Spaanse justitie dat Poch in Argentinië wordt berecht omdat de feiten die hem ten laste worden gelegd daar zijn gebeurd. Poch is bij vier strafzaken betrokken die over ruim duizend slachtoffers gaan.

Het Spaanse Hooggerechtshof doet woensdag uitspraak over de uitlevering van Poch De Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres verzocht enkele maanden geleden om uitlevering van de piloot. Nu de Openbare Aanklager in Spanje ook voor uitlevering is, neemt de druk op de rechter toe.

Gedrogeerde tegenstanders

Poch werd op 22 september in het Spaanse Valencia gearresteerd, vlak voordat hij zijn laatste vlucht naar Nederland als Transaviapiloot zou beginnen. Hij wordt ervan verdacht tijdens de Argentijnse dictatuur zogeheten vluchten des doods te hebben uitgevoerd. Daarbij werden gedrogeerde tegenstanders van het regime levend uit vliegtuigen geworpen.

Poch, die de Argentijns-Nederlandse nationaliteit heeft en in Nederland woont, zegt onschuldig te zijn.