BELFAST - De Noord-Ierse premier Peter Robinson legt zijn functie tijdelijk neer in verband met een schandaal waarbij zijn vrouw is betrokken. Dat meldden lokale media.

Met onmiddellijke ingang is minister van Economische Zaken Arlene Foster benoemd tot premier.

Zij zal die functie voor een periode van zes weken vervullen. Het besluit werd bekendgemaakt door voorzitter William Hay van de Noord-Ierse Assemblee.

Robinson heeft het Noord-Ierse parlement en het Britse Lagerhuis gevraagd onderzoek te doen naar zijn gedrag.

Vertrouwen

Eerder op de dag had de partij van Robinson, de Democratische Unionistische Partij (DUP), haar vertrouwen in de premier uitgesproken.

De plaatsvervangende leider van de protestantse partij, Nigel Dodds, verklaarde dat de DUP de premier ''hartgrondig'' steunt en hem wil behouden als partijleider.

Dodds was getipt als mogelijke nieuwe DUP-leider. Hij hekelde de pers en politieke opponenten die uit zouden zijn op de val van de premier.

Iris Robinson (60) zou voor haar voormalige minnaar Kirk McCambley (19) omgerekend 56.000 euro hebben losgepeuterd bij twee projectontwikkelaars, zodat hij een café kon beginnen. Zij gaf dit niet door aan het parlement, zoals de wet eist.

Psychiatrische hulp

Premier Robinson ontkent op de hoogte te zijn geweest van de financiële handel en wandel van zijn echtgenote.

Zij krijgt op dit moment ''acute psychiatrische hulp'', liet de premier weten. Ze probeerde vorige week zelfmoord te plegen. Iris Robinson zal haar zetel in het parlement opgeven en de DUP verlaten, aldus bronnen tegen de BBC.

De premier mag volgens de regels van het parlement zijn functie maximaal zes weken neerleggen en een ander tijdelijk aanstellen als premier. Na deze periode keert hij terug of moet het parlement zich uitspreken over mogelijke verlenging van het premierschap van Foster.

Naam zuiveren

Een zegsman van de katholieke regeringspartner Sinn Fein zei dat de premier de tijd moet krijgen om de problemen op te lossen. Maar hij waarschuwde ook dat de kwestie niet te lang mag duren.

Robinson wil zijn naam zuiveren en repte maandag over ''ongefundeerde en kwetsende beschuldigingen''. Hij kwam dit weekeinde onder zware druk te staan.

Zo verklaarde de voormalige Noord-Ierse premier en Nobelprijswinnaar David Trimble dat Robinson ''zijn autoriteit binnen de partij en het systeem'' had verloren.