AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Denemarken heeft de aanklacht tegen de verdachte van een aanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard uitgebreid.

Justitie verdenkt de 28-jarige Somaliër nu niet alleen van een moordpoging, maar ook van het plegen van een terreurdaad. De verdachte kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Westergaard, tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed, was in zijn huis nabij de stad Aarhus toen de Somaliër daar op nieuwjaarsdag binnendrong.

De 74-jarige Westergaard wist een speciale extra beveiligde kamer te bereiken en alarmeerde de politie, die snel ter plaatse was. De verdachte zou een agent met een bijl en een mes hebben willen belagen.

Pistoolschoten

Westergaard bleef ongedeerd. De politie schakelde de Somaliër uit met enkele gerichte pistoolschoten, waarna de man naar een ziekenhuis werd overgebracht.

De Deense inlichtingendienst PET stelde eerder al dat de verdachte banden onderhoudt met de Somalische radicaalislamitische terreurgroep al-Shabaab en met de leiders van het terreurnetwerk al-Qaeda in Oost-Afrika. De Somaliër ontkent tot nog toe dat hij uit is geweest op de dood van Westergaard.

Kleindochter

De cartoonist schrok erg van het incident, vooral omdat ook zijn 5-jarige kleindochter bij hem in de woning aanwezig was. Volgens de tekenaar riep de Somaliër bedreigingen als 'wraak' en 'bloed'. Het meisje bleef net als haar opa ongedeerd.