SEOUL - Noord-Korea wil met de Verenigde Staten en Zuid-Korea overleggen over het sluiten van een vredesakkoord. Dat verdrag zou in de plaats moeten komen van het bestand dat aan het eind van de Koreaanse oorlog (1950-1953) werd bereikt.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag gemeld op gezag van een verklaring van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de verklaring stelt Nood-Korea dat over de vervanging van het bestand uit 1953 door een vredesakkoord zou kunnen worden gesproken tijdens het zogeheten zeslandenoverleg.

Pyongyang doelt daarmee op de onderhandelingen met de VS, Zuid-Korea, Japan, China en Rusland over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma.

Afgewezen

De Verenigde Staten hebben het voorstel van Noord-Korea afgewezen. Woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis zei maandag dat de Noord-Koreanen eerst moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel van het zeslandoverleg om de nucleaire geschillen op te lossen.

Noord-Korea stapte in april uit het zeslandenoverleg uit woede over sancties van de Verenigde Naties tegen het bewind in Pyongyang.

Die waren afgekondigd wegens nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire proeven en de test van een langeafstandsraket. Noord-Korea liet maandag weten dat het zeslandenoverleg pas kan worden hervat als de sancties zijn opgeheven.

Invasie

De Koreaanse Oorlog begon in juni 1950 met de invasie van het communistische noorden in het zuiden. Aan de gevechtshandelingen kwamen in juli 1953 een einde. Een vredesakkoord is nooit gesloten.