LONDEN/BRUSSEL/ROSTOCK - Zware sneeuwval, harde wind, temperaturen ver onder nul en nog veel lagere gevoelstemperaturen. Het winterweer in Europa luwt voorlopig niet. Het aantal doden loopt op en het verkeer blijft hinder ondervinden van de kou.

In Groot-Brittannië zijn inmiddels 26 mensen omgekomen door het winterse weer. Zo vroor een 90-jarige vrouw dood in haar tuin na een val.

Twee broers verdronken doordat ze tijdens een wandeling door het ijs waren gezakt. Een derde broer kon ternauwernood uit het bitter koude water worden gered. In de heuvels van het Lake District, in het noordwesten van Engeland, wordt een 51-jarige bergwandelaar vermist.

Schotland

In Groot-Brittannië is het in dertig jaar niet zo koud geweest. In het hoge noorden van Schotland zijn de temperaturen gedaald tot 22 graden onder nul.

In België zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen omgekomen in het verkeer. Een 25-jarige vrouw uit Brussel stierf toen ze bij Brussel op de snelweg tegen de vangrail belandde.

Op een boulevard in Luik kwam een 36-jarige man om het leven toen hij tegen de vangrail slipte. Vooral snelwegen met het stille zoab-asfalt waren verraderlijk glad door het opvriezen van sneeuw tussen de asfaltkorrels. In veel Vlaamse gemeenten is het strooizout praktisch op.

Duitsland

Op de snelweg A20 in het noordoosten van Duitsland waren zaterdag honderden auto's gestrand in de sneeuw. Ten oosten van Rostock, bij de plaats Süderholz, versperden meerdere geslipte vrachtwagens de doorgang voor de voertuigen.

Pas zondagochtend konden hulpverleners de gestrande reizigers bereiken. De sneeuw stond toen al tot aan de ramen van de auto's. De politie kreeg veel telefoontjes van verontruste automobilisten in de opstopping.

Door de zware sneeuwval zijn enkele dorpen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein afgesloten van de buitenwereld. Ook plaatsen op enkele eilanden in de Oostzee zijn onbereikbaar.

Frankfurt

De luchthaven van Frankfurt, het grootste vliegveld van Duitsland, heeft meer dan driehonderd vluchten moeten schrappen vanwege het barre weer. Tienduizenden reizigers zijn daardoor getroffen.

Ook op de luchthaven van Lyon in Frankrijk was het vliegverkeer ontregeld. Honderden passagiers moesten de nacht op het vliegveld doorbrengen. De luchthavens van onder meer Toulouse en Lourdes zijn gesloten. Op het vliegveld Heathrow bij Londen zijn tientallen vluchten geschrapt.

Frankrijk

Op het grootste vliegveld van Frankrijk, Charles de Gaulle bij Parijs, zijn de omstandigheden zondag iets verbeterd. Zaterdag moest de luchthaven nog een derde van de vluchten annuleren, maar inmiddels lijkt het vliegverkeer normaal te verlopen.

In het zuiden van Polen zaten ongeveer 80.000 huishoudens zonder stroom, nadat boomstammen waren bezweken onder het gewicht van de sneeuw en op hoogspanningskabels waren gevallen Ook in het zuidoosten van Frankrijk zaten duizenden mensen gedurende het weekeinde zonder stroom.