BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme heeft zijn minister Michel Daerden zondag gewaarschuwd dat zijn vreemde optreden niet voor herhaling vatbaar is.

De minister had deze week in de Senaat gesproken in een kennelijk dronken staat.

Giechelend en lijzig sprak hij over zijn plannen om de pensioenen betaalbaar te houden: ''Ik presenteer eerst een groenboek en daarna een witboek. Hi hi.''

De premier heeft de minister ingepeperd dat meer respect en waardigheid nodig is bij een optreden in het parlement.

Premier Leterme zei in het tv-programma De Zevende Dag dat een ontslag niet aan de orde is. Oppositiepartij N-VA had daarop aangedrongen na het zien van de tv-beelden, die inmiddels de wereld overgaan.

Minister Daerden ontkent zelf dat hij dronken was. De Waal zegt dat de indruk wellicht ontstond omdat hij Nederlands moest spreken. ''En dan zegt men dat ik dronken ben. Om je dood te lachen'', reageerde hij.

Zijn partijleider Elio Di Rupo (PS) zegt dat deze lijzige spreekwijze de normale manier van uitdrukken is van Daerden. ''Dat heeft niets met alcohol te maken.''

De populaire Waalse politcus trok al eerder de aandacht toen hij duidelijk dronken gefilmd werd tijdens de Olympische Spelen in 2008. De Waal was toen nog minister van Sport. Zijn lijzige reactie op een verkiezingsuitslag eerder ging ook de wereld over via YouTube.