TAMPA - De Verenigde Staten zijn niet van plan grondtroepen te sturen naar Jemen voor het bestrijden van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus gezegd in een interview met CNN, dat zondag wordt uitgezonden.

Petraeus, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, bracht onlangs een bezoek aan Jemen.

''De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk dat Jemen geen Amerikaanse grondtroepen wil'', zei Petraeus.

De generaal stelde dat de VS de visie van Jemen respecteren. Washington helpt Jemen wel op een andere manier bij de strijd tegen het terrorisme.

Al eerder zei Petraeus dat de financiële steun aan Jemen wordt verhoogd van 70 miljoen dollar (50 miljoen euro) naar 150 miljoen dollar (105 miljoen euro).

Aanslag

De roep om meer actie in Jemen is sterker geworden, sinds een in het Arabische land getrainde Nigeriaan een mislukte aanslag uitvoerde op een Amerikaanse passagiersvliegtuig dat van Amsterdam naar Detroit vloog.

De man zou opgeleid zijn door de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat Jemen als uitvalsbasis gebruikt.

Al-Qaeda

In een afgelegen bergachtig gebied in het zuiden van Jemen houden tientallen al-Qaedastrijders zich schuil, heeft de gouverneur van de zuidelijke provincie Shabwa zondag gezegd tegen de in Londen gevestigde krant Al-Sharq Al-Awsat.

De Jementische president Ali Abdullah Saleh heeft de radicaalislamitische strijders opgeroepen hun wapens neer te leggen. ''Het is een stelletje onnozelen, drugshandelaren en analfabeten. Ze hebben niets met de islam te maken'', beschreef het staatshoofd de groep militanten.

Onder de strijders zijn de leider van AQAP, Nasser al-Wahishi, en de nummer twee, Saeed Ali al-Shehri. Ook houdt de radicale Amerikaans- Jemenitische prediker Anwar al-Awlaki zich daar schuil, aldus de gouverneur.

Contact

Volgens Jemenitische functionarissen heeft de Nigeriaan die op eerste kerstdag een vliegtuig wilde opblazen contact gehad met de haatprediker. Awlaki zou ook banden hebben gehad met Nidal Malik Hasan.

Deze Amerikaanse legerpsychiater schoot in november dertien mensen dood op een militaire basis in Texas. Awlaki predikte in de staat Virginia in een moskee. Hij zou in 2001 uit de VS zijn vertrokken.