FRANKFURT - De radicaalislamitische beweging Hezbollah financiert haar strijd met geld uit de cocaïnehandel in Europa. Daarbij speelt een Nederlander met de schuilnaam 'Carlos' een grote rol.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag.

De Duitse justitie zou de handel in mei 2008 op het spoor zijn gekomen. Toen was in een pakket op het vliegveld van Frankfurt ruim 8,7 miljoen euro aan contanten gevonden.

Vingerafdrukken

In de woning van een verdachte in de Duitse plaats Speyer, ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Frankfurt, werd daarna nog eens een half miljoen euro gevonden. Op het geld werden sporen van cocaïne en vingerafdrukken van de Nederlander 'Carlos' gevonden.

In oktober 2009 werden volgens Der Spiegel twee Libanezen uit Speyer aangehouden. Ze zouden geregeld miljoenenbedragen, afkomstig uit de Europese cocaïnehandel, via Frankfurt naar de Libanese hoofdstad Beiroet hebben gesmokkeld.

In Libanon zou het geld in ontvangst zijn genomen door een familie die banden onderhoudt met de leiding van Hezbollah, onder wie de hoogste leider Hassan Nasrallah.