ATHENE - Op het plein voor het parlement van Griekenland is zaterdag een bom ontploft. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Tien minuten voor de explosie had een krant een waarschuwingstelefoontje gekregen, liet de Griekse politie weten.

Het explosief was geplaatst bij het monument voor de onbekende soldaat in het centrum van Athene.

De politie vermoedt dat een linkse guerrillagroepering achter de ontploffing zit. De bomexplosie richtte lichte schade aan in het parlementsgebouw.

''Onze boodschap is eenvoudig, democratie kan niet worden geterrorisserd'', zei de Griekse premier George Papandreou na de aanslag.

Geschiedenis

Op het Syntagmaplein in Athene was in december 2005 ook een bom ontploft. Twee mensen waren lichtgewond geraakt en ramen van gebouwen en auto's in de directe omgeving waren aan diggelen gegaan. Ook toen was een krant kort voor de explosie gewaarschuwd.

Griekenland werd decennialang geteisterd door geweld van extreemlinkse terreurgroepen. De bewegingen werden ontmanteld, maar sinds 2008 lijkt de vlam weer in de pan te zijn geslagen. Enkele belangrijke zakenlieden werden ontvoerd en pas na betaling van miljoenen euro's losgeld vrijgelaten.

Vorig jaar ontplofte onder meer een bom voor het huis van een ex-staatssecretaris. Een zakenman raakte zwaargewond door de explosie van een autobom.