LONDEN/FRANKFURT/BILBAO - Europa heeft nog steeds last van het winterse weer. Het aantal doden door de bittere kou blijft oplopen. Onder meer in Duitsland en Frankrijk moesten vluchten worden geschrapt.

In Groot-Brittannië is het in dertig jaar niet zo koud geweest. In het hoge noorden van Schotland zijn de temperaturen gedaald tot 22 graden onder nul.

Dat is even koud als nu op de Zuidpool, benadrukken Britse media. In de buurt van de stad Leicester zakten drie broers door het ijs op een meer. Twee van hen verdronken, een derde kon gered worden.

Luchthaven Frankfurt

Op de belangrijkste luchthaven van Duitsland, in Frankfurt, zijn sinds vrijdagavond 150 vluchten geschrapt wegens sneeuwval, harde wind en slecht zicht. Toch is het rustig op het vliegveld, aldus een woordvoerder, omdat er maar weinig mensen zijn die willen vliegen. Andere Duitse vliegvelden hebben weliswaar last van vertragingen, maar daar zijn nog geen vluchten geannuleerd.

Ook de grootste Franse luchthaven, Charles de Gaulle bij Parijs, heeft last van de sneeuw. Het vliegveld verwacht dat een kwart van alle vluchten moet worden geannuleerd. De luchthaven van Toulouse is gesloten. In het zuiden van het land zitten nog altijd 15.000 huishoudens zonder stroom.

Vrachtwagens

Bij een grensovergang tussen Duitsland en Frankrijk staan honderden vrachtwagens vast. Vanwege grote verkeersproblemen rondom Lyon mochten ze Frankrijk niet inrijden, maar inmiddels laat Frankrijk de trucks in konvooi het land binnen.

Het noordwesten van Spanje beleeft de zwaarste sneeuwval in 25 jaar. Verscheidene wegen en bergpassen zijn afgesloten. Nabij de Baskische stad Bilbao stierf een 57-jarige man, terwijl hij bij zijn garage sneeuw ruimde. Hij gleed uit en viel op zijn hoofd. Ook op het eiland Mallorca in de Middellandse Zee sneeuwt het. In het zuiden van Spanje staan door overstromingen honderden huizen onder water.

Lawinegevaar Italië

Door voortdurende sneeuwval heerst lawinegevaar in Italië. In het noordwestelijk gelegen Aostadal stierf vrijdag een Nederlandse bergbeklimmer door een lawine. Ook het midden van Italië gaat gebukt onder slecht weer.

De rivieren de Tiber en de Aniene zijn na zware regenval op enkele plaatsen buiten hun oevers getreden. Italiaanse boerenorganisaties vrezen voor miljoenenschade, maar het gevaar dat de Tiber de recordhoogte van december 2008 bereikt, lijkt voorlopig te zijn geweken.