MADRID - Sneeuw en hevige regen kenmerken het weer in Spanje. Sinds donderdag zijn drie mensen door de gladheid omgekomen. In de Zuid-Spaanse regio Andalusië zijn er overstromingen. Dat hebben de autoriteiten en de media gemeld.

De noordwestelijke regio Galicië beleeft de zwaarste sneeuwval in 25 jaar. Verscheidene wegen en bergpassen zijn afgesloten. Ook in andere noordelijke regio's zoals Baskenland wordt het verkeer belemmerd.

Nabij de stad Bilbao stierf een 57-jarige man, terwijl hij bij zijn garage sneeuw ruimde. De man gleed uit en viel op zijn hoofd.

Ook op het eiland Mallorca in de Middellandse Zee sneeuwt het. Tot nu toe bleef de witte neerslag beperkt tot de hoger gelegen gebieden, zoals het op 400 meter hoogte gelegen dorp Galilea.

Sneeuw

Meteorologen voorspellen dat ook in lager gelegen gebieden sneeuw gaat vallen. Het naburige eiland Ibiza heeft last van hevige regenbuien. Daar stierf een 74-jarige man door een val op de natte weg.

In de Andalusische plaats Valderrubio bij Granada staan zeshonderd huizen onder water. Een 76-jarige gehandicapte man verdronk in zijn woning. Het riviertje de Escóznar is in een woeste stroom veranderd.

Italië

Hoogwater, sneeuw en storm bepalen ook in Italië in grote mate het weer. Harde wind veroorzaakte zaterdag zowel in de regio Rome als iets verder in het noorden bij de stad Perugia schade, berichtten Italiaanse media.

De brandweer moest geregeld uitrukken om omgewaaide bomen weg te halen, maar er vielen geen gewonden.

De na zware regenval aangezwollen rivier de Tiber trad in de centrale regio Umbrië op enkele plaatsen buiten haar oevers. Het gevaar dat de rivier opnieuw een recordhoogtestand zou bereiken zoals in december vorig jaar, is voorlopig echter geweken.

Schade

In de eveneens centrale regio Lazio overspoelde de rivier de Aniene talrijke velden. Italiaanse boerenorganisaties vrezen voor miljoenenschade.

In Noord-Italië bleef het sneeuwen. In de noordelijke gebergtes de Apennijnen en de Dolomieten heerste er zaterdag wederom lawinegevaar. Vrijdag kwam een Nederlandse bergbeklimmer door een lawine om het leven in het noordwestelijke Aostadal.