FRANKFURT/NEUENBURG - Het weg- en luchtverkeer in Duitsland ondervindt hinder van de winterse omstandigheden.

Op de luchthaven van Frankfurt zijn volgens een woordvoerder sinds vrijdagavond 150 vluchten geschrapt wegens sneeuwval, de krachtige wind en slecht zicht.

Bij de grens tussen Frankrijk en Duitsland in Neuenburg in de deelstaat Baden-Württemberg stonden drie- tot vierhonderd vrachtwagens vast, maar de situatie daar wordt beter omdat Frankrijk de wagens in konvooien tot de A35 toelaat.

Volgens de woordvoerder van de luchthaven is het er rustig. Er zijn maar weinig mensen die willen vliegen.

Reizigers wordt aangeraden zich tot hun luchtvaartmaatschappij te wenden, voor ze zich naar de luchthaven begeven. Andere Duitse vliegvelden hebben last van vertragingen, maar daar zijn nog geen vluchten geannuleerd.

Air Berlin

Vrijdagavond raakte een vliegtuig van Air Berlin op de luchthaven van Neurenberg kort voor het opstijgen van de baan. Geen van de 133 passagiers en bemanningsleden liep verwondingen op.

De vrachtwagenchauffeurs aan de Duits-Franse grens kregen zaterdagochtend nog te horen dat zij mogelijk het gehele weekeinde vast zouden blijven zitten.

De file zou waarschijnlijk nog groter worden, omdat vele buitenlandse chauffeurs de Duitse radio niet kunnen verstaan en daardoor de file in zouden rijden.

Frankrijk had de A35 voor vrachtwagens afgesloten, omdat er verderop, rondom Lyon, grote verkeersproblemen waren. De chauffeurs konden niet omkeren. Hulpdiensten voorzagen hun van dekens en thee.

Sneeuwlaag

Inmiddels ligt in heel Duitsland een sneeuwlaag van tussen 5 en 30 centimeter. Volgens weerkundige Bernd Zeuschner van de DWD, het Duitse KNMI, komt het zelden voor dat geheel Duitsland wit is. Zeuschner verwacht dat het tot zondag blijft sneeuwen, al wordt de intensiteit minder.

De gladheid heeft zaterdag aan zeker een persoon het leven gekost. In Trier in het westen van het land raakte een 54-jarige wijnboer met zijn tractor en aanhanger van de weg. De man kwam onder het achterwiel van de tractor terecht.