DETROIT - Ongeveer twintig mensen zijn getraind om aanslagen te plegen zoals de 23-jarige verdachte terrorist Umar Farouk Abdulmutallab dat van plan zou zijn geweest.

De jongeman uit Nigeria heeft dit zelf tegen zijn ondervragers gezegd volgens het Amerikaanse televisiestation CBS op gezag van leden van Britse inlichtingendiensten.

Abdulmutallab werd in een vliegtuig aangehouden nadat hij op eerste kerstdag kort voor de landing in Detroit explosieven wilde laten ontploffen.

Moord

De in zijn ondergoed verborgen explosieven ontploften kennelijk niet zoals gepland. Hij werd overmeesterd door bemanningsleden en passagiers.

Hij wordt er in de VS onder meer van beschuldigd gepoogd te hebben de inzittenden van het toestel te hebben willen vermoorden en gebruik te hebben gemaakt van massavernietigingswapens.

Jemen

Abdulmutallab verdween vorig jaar plotseling van een opleidingsinstituut in Dubai om de Islam ergens in Jemen te gaan bestuderen. Hij zou daar door terroristen uit het netwerk van al-Qaeda zijn geworven en getraind.

Mogelijke dreiging

De Amerikaanse ambassade in Sudan heeft Amerikaanse reizigers gewaarschuwd voor de ''mogelijke dreiging'' van een aanslag op een vlucht tussen de Afrikaanse landen Uganda en Sudan.

Volgens de ambassade willen ''extremisten uit de regio'' een aanslag plegen op een vlucht van de Ugandese maatschappij Air Uganda tussen de Zuid-Sudanese stad Juba en de Ugandese hoofdstad Kampala.

Terreurgroepen

De ambassade meldde niets over de identiteit van de mogelijke aanvallers, maar de Amerikanen hebben in het verleden gezegd dat terreurgroepen in Sudan actief zijn.

De luchthaven van Juba staat erom bekend dat de veiligheidsmaatregelen er gemakkelijk kunnen worden omzeild.

Een getuige meldde vorige week dat de enige scanner op de luchthaven niet werkte en dat veiligheidspersoneel alleen handbagage onderzocht.