DEN HAAG - Honderden mensen hebben vrijdagmiddag in de Surinaamse ambassade in Den Haag een laatste groet gebracht aan oud-president Johan Ferrier.

Ferrier overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn woonplaats Oegstgeest. Hij werd 99 jaar.

Bij het afscheid in de ambassade waren kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Ferrier aanwezig.

Een van zijn dochters zei dat haar vader al geruime tijd geleden had gezegd dat hij de honderd niet zou halen, ''dat wist hij''.

Kort voor kerst zei hij dat hij moe was. Johan Ferrier zou op 12 mei een eeuw oud geworden zijn.

Venetiaan

President Ronald Venetiaan van Suriname is vrijdag voor het afscheid en de uitvaart van Ferrier naar Nederland gekomen, vergezeld door minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken.

Van Nederlandse kant gaven de ministers Wouter Bos en Bert Koenders en premier Jan Peter Balkenende acte de présence.

Register

Bos en Koenders tekenden alleen het register en condoleerden de familie. Balkenende, die later kwam, bleef bij de afsluitende plechtigheid waarbij een gebed werd uitgesproken en veel werd gezongen.

Het samenzijn werd afgesloten met het volkslied van Suriname, eerst in het Nederlands en daarna in het Surinaams.

De kist met het stoffelijk overschot van Ferrier werd onder gezang de ambassade uitgedragen. Op de kist lag de vlag van Suriname gedrapeerd.

Herdenkingsdiensten

Zaterdag zijn herdendenkingsdiensten in de Koningskerk in Amsterdam en in de Centrumkerk in Paramaribo.

De ministers Ernst Hirsch Ballin en Koenders zijn bij de bijeenkomst in Amsterdam. Hirsch Ballin spreekt daar ook.

Halfstok

In Suriname hangen sinds vrijdag de vlaggen halfstok. De Surinaamse regering heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd. Ferrier wordt maandag in Oegstgeest in besloten kring begraven.

Ferrier was van 1968 tot de onafhankelijkheid op 25 november 1975 gouverneur van Suriname. Daarna werd hij de eerste president van het land.

Hij trad op 13 augustus 1980 af, nadat op 25 februari van dat jaar zestien militairen onder leiding van sergeant Dési Bouterse een coup hadden gepleegd.

Contact

Venetiaan had nog steeds contact met de man die hem in 1973 beëdigde als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling in het kabinet onder leiding van premier Henck Arron.

Enkele maanden geleden bezocht hij Ferrier nog in Oegstgeest. Hij bewaart goede herinneringen aan hem, zoals eigenlijk iedereen alleen maar goede herinneringen heeft aan de man die in 1999 in Suriname werd uitgeroepen tot politicus van de eeuw.

Hij was er als hij nodig was, greep in en zorgde voor een oplossing. Wel vindt Venetiaan het jammer dat Ferrier ervoor koos om in Nederland te gaan wonen.

Dat heeft het Surinaamse volk 'pijn' gedaan. ''Dat was een stap die bij veel mensen de hoop op herstel in het land definitief de bodem in sloeg.''