NEW YORK - Twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een complot voor een aanslag in New York in september vorig jaar, zijn vrijdag opgepakt in de Amerikaanse metropool.

Dat meldden Amerikaanse media op gezag van de federale recherche FBI. De twee mannen, Adis Medunjanin en Zarein Ahmedzay, zijn in de wijk Manhattan opgepakt in het kader van een lopend terreuronderzoek.

Ze zouden handlangers zijn van de in september opgepakte Najibullah Zazi, een Amerikaan die in Afghanistan is geboren. Ook de vader van Zazi en een imam van de moskee waar hij regelmatig kwam, werden destijds opgepakt.

Herdenking

Volgens de aanklacht tegen Zazi wilde hij massavernietigingswapens inzetten voor een aanslag op de herdenkingsdag van de aanslagen van 11 september 2001. Toen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven nadat twee gekaapte vliegtuigen de twee torens van het World Trade Center binnenvlogen.

De zaak-Zazi trok de aandacht omdat het om een jonge man ging die in de Verenigde Staten opgroeide, maar radicaliseerde. Hij ging in 2008 naar Peshawar in Pakistan waar hij een terroristische 'opleiding' genoot. De twee opgepakte mannen, oud-schoolgenoten van Zazi, zouden hem op zijn reis hebben begeleid.

Verkeerscontrole

De arrestatie van Medunjanin en Ahmedzay gebeurde nadat Medunjanin met zijn auto was gestopt bij een verkeerscontrole. Hij probeerde vervolgens te voet te vluchten.