LONDEN - Groot-Brittannië heeft zijn koudste winternacht tot nu toe beleefd. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de Schotse Hooglanden een temperatuur van min 21,6 graden Celsius gemeten, meldde de BBC.

Ook in de rest van het land was het een bitterkoude nacht, met op veel plekken temperaturen van min 10 graden.

De gevolgen voor het dagelijks leven zijn groot: op veel wegen loopt het verkeer vast door de gladheid, die mede wordt veroorzaakt door een tekort aan strooizout. Daardoor zijn vooral de binnenwegen onbegaanbaar.

Ook het treinverkeer heeft te kampen met grote vertragingen en uitval van treinen. Veel forenzen kunnen daardoor niet op tijd op hun werk komen.

Platteland

Duizenden scholen, vooral op het platteland, hebben de deuren moeten sluiten omdat de leerlingen vanwege het slechte weer niet in staat zijn om de school te bereiken.

Het is in lange tijd niet voorgekomen dat zo veel scholen zijn gesloten vanwege slechte weersomstandigheden. Examens die komende week zouden worden gehouden, zijn uitgesteld.

De weersdienst voorspelt een droge en zonnige dag in Schotland, het westen van Engeland en Wales. In het oosten van Engeland wordt sneeuwval verwacht. Voor de komende week wordt aanhoudende kou, maar minder sneeuw voorspeld.

Op luchthavens is het een chaos. Veel vluchten zijn uitgevallen en passagiers op de Londense luchthaven Heathrow moeten uren op hun koffers wachten omdat er te weinig personeel is.

Eurostar

Eurostar, het bedrijf dat hogesnelheidstreinen laat rijden tussen Londen en Parijs, schrapt tot nader order de helft van de treinen.

Eind december bleef een aantal hogesnelheidstreinen door het winterse weer urenlang steken in de tunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

Tweeduizend reizigers zaten liefst zestien uur vast in de tunnel. Zij moesten extreme temperaturen verduren en bleven verstoken van eten, drinken en elektriciteit.