AMSTERDAM - Mensen in heel Groot-Brittannië hebben zich donderdag moeten uitgraven na enkele van de hevigste sneeuwbuien in decennia. Waarschijnlijk houdt de koude ook volgende week nog aan.

Door de sneeuwstormen konden vliegvelden start- en landingsbanen niet gebruiken, werden wegen afgesloten en liepen treinen in het hele land vertragingen op.

De luchthavens Heathrow en Gatwick annuleerden honderden vluchten. Op sommige plekken viel zeker een halve meter sneeuw. In het zuiden van Engeland zaten vierduizend mensen zonder stroom

Zeker twee mensen kwamen om het leven bij verkeersongelukken, onder het ijs van een bevroren vijver in Frimley Green, ten zuidwesten van Londen, werd het lichaam van een man aangetroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Duizenden scholen bleven dicht door de kou, die een jacht op brandstof heeft ontketend. De Britse autoriteiten riepen op zuinig om te gaan met gas en waar mogelijk alternatieve brandstoffen te gebruiken, zoals steenkool.

Duitsland

Het aanhoudende winterweer heeft het aantal doden door de koude in Duitsland tot tien laten stijgen. Het gaat om dakloze mannen van 42 tot 62 jaar. Dat maakte een vereniging voor daklozen donderdag bekend.

Onder de slachtoffers is een man die doodvroor achter een struik in Nettetal, niet ver van de Limburgse grens. Een andere man stierf onder een afdak van een kinderdagverblijf in Ulm.

De vereniging voor daklozen pleit voor een beter hulpaanbod, met name in kleine en middelgrote steden. Daar vallen relatief de meeste slachtoffers.