MADRID - Huidig EU-voorzitter Spanje gaat proberen de EU-landen op één lijn te krijgen over invoering van de omstreden bodyscanners. Dat moet voorkomen dat nog meer landen op eigen houtje beslissen zulke apparatuur te plaatsen, die de huid onder de kleren toont.

Minister José Blanco (Verkeer) van Spanje heeft dat donderdag gezegd in een persgesprek.

Onder andere Schiphol heeft deze week bekendgemaakt dat het bodyscanners heeft besteld, die de luchthaven zelf veiligheidsscanners noemt.

Aanleiding is een Nigeriaan die op eerste kerstdag via Schiphol naar Detroit vloog. Daar probeerde hij op zijn huid verborgen explosieven te laten ontploffen.

Twijfels over nut

De scanners zijn omstreden omdat de blootbeelden de privacy van reizigers kunnen aantasten. Sommige landen zijn voor, andere hebben twijfels over het nut.

De Spaanse minister zei dat de apparatuur niet te overhaast moet worden ingevoerd en noemde de scanners de laatst mogelijke maatregel voor de veiligheid aan boord.

De Spaanse minister overlegt half februari over de zaak met de verkeersministers van de EU-landen. Volgende week doet hij dat al met de Verenigde Staten.