ZWOLLE - Een van de acht criminelen die op de 'most wantedlijst' van voortvluchtige zware criminelen staat, Franky Eeckhout, blijkt in België al sinds 2008 in de gevangenis te zitten.

Het Openbaar Ministerie (OM) Zwolle maakte dat woensdag bekend. De Belgische autoriteiten hebben, hoewel Eeckhout internationaal gesignaleerd stond, Nederland niet geïnformeerd over het feit dat hij daar gedetineerd zat.

Een mogelijke verklaring daarvoor is, zo zei het OM, dat het feit waarvoor hij in Nederland is veroordeeld, naar het Belgische recht verjaard is.

De lijst met meest gezochte criminelen werd dinsdag gepubliceerd op de website www.nationaleopsporingslijst.nl.

Zedenmisdrijven

Eeckhout, zo staat op de website, is veroordeeld voor het plegen van ernstige zedenmisdrijven tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden. Hiervan moet hij nog 1275 dagen uitzitten.

In 1991 verkrachtte Francky Eeckhout in de provincie Zeeland twee minderjarige meisjes. Hij werd snel aangehouden, maar mocht van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten.

Eeckhout wachtte zijn veroordeling echter niet af en was sindsdien spoorloos. Het Team Executie Strafvonnissen (TES), belast met de opsporing van de man, had zijn naam op de Nationale Opsporingslijst laten zetten.

TBR

Op dit moment zit de man in België in TBR, wat in Nederland TBS heet. Dit betekent, is de uitleg van het OM, dat op dit moment geen zekerheid bestaat over het moment waarop de man op vrije voeten komt.

Als hierover duidelijkheid is, zal bekeken worden wat de juridische mogelijkheden zijn om hem zijn straf in Nederland alsnog uit te laten zitten. De in Nederland opgelegde straf verjaart in 2013.

Mocht de man vrijkomen op een moment dat zijn straf in Nederland nog niet verjaard is, dan zal het TES alles in het werk stellen om te bevorderen dat hij zijn straf hier alsnog uitzit.