WASHINGTON - Internationale vliegvelden negeren massaal de nieuwe veiligheidsmaatregelen die volgens de Verenigde Staten sinds maandag vereist zijn op vluchten naar de VS.

Het gaat voornamelijk om Europese luchthavens. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

Een Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig, dat van Amsterdam naar Detroit vloog, boven Amerikaans grondgebied op te blazen met een explosief in zijn onderbroek.

Daarop eisten de VS extra veiligheidsmaatregelen op alle vluchten naar de VS. Zo moeten passagiers uit veertien landen, die door de VS zijn aangemerkt als risicolanden, volledig worden gefouilleerd en gescreend en moet hun handbagage altijd worden doorzocht.

Vooral op Europese internationale vliegvelden, waarvan in totaal ongeveer achthonderd vluchten per dag naar de VS vertrekken, worden nauwelijks tot geen extra controles uitgevoerd, aldus lokale luchtvaartfunctionarissen.

Bestudeerd

In veel landen worden de nieuwe regels nog 'bestudeerd', zoals in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Ook in Spanje hoeven passagiers uit de veertien 'risicolanden' nog niet te rekenen op extra controles.

Op vrijwel alle internationale luchthavens in de veertien 'risicolanden' is nauwelijks iets veranderd. In Aziatische landen zijn controles wel aangescherpt sinds eerste kerstdag, maar alleen in Pakistan en Zuid-Korea zouden extra maatregelen zijn genomen.

Schiphol heeft op vluchten naar de VS bodyscans ingezet en ook de internationale luchthaven van het Nigeriaanse Lagos voert sinds de bewuste vlucht van de Nigeriaan extra controles uit, wat veel vertraging veroorzaakt. Reizigers wordt geadviseerd zeven uur voor vertrek op het vliegveld te zijn.

Nut

Volgens de Britse veiligheidsexpert Edward Alden heeft het extra controleren van alle passagiers die naar de VS vliegen geen nut, omdat al-Qaeda bijvoorbeeld de selectie op nationaliteit handig omzeilt. Een klassiek voorbeeld is volgens Alden de Britse 'shoebomber' Richard Reid, die in 2001 tevergeefs een vliegtuig probeerde op te blazen.

Wel kan een betere samenwerking tussen inlichtingendiensten en het beter in de gaten houden van individuen volgens Alden het risico op aanslagen verminderen.