WASHINGTON - De zelfmoordaanslag van vorige week woensdag op een CIA-basis in Afghanistan blijkt te zijn gepleegd door een Jordaanse dubbelspion van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Media in de Verenigde Staten meldden dinsdag dat de 36-jarige Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi verantwoordelijk was voor de terreurdaad.

Zeven leden van de Amerikaanse inlichtingendienst en een andere Jordaniër, Ali bin Zeid, kwamen om het leven door de explosie. Die had plaats in de zuidoostelijke provincie Khost, bij de grens met Pakistan.

Volgens The New York Times had de geheime dienst van Jordanië al-Balawi aangemerkt als een betrouwbare informant. De man was een jaar geleden aangehouden in Jordanië en zou zijn overgelopen naar het kamp van de tegenstanders van al-Qaeda.

Dubbele agenda

Al-Balawi zou de Amerikanen in Afghanistan gaan helpen bij het vinden van Ayman al-Zawahiri, de tweede man van al-Qaeda. Hij was al enkele weken in Afghanistan actief als infiltrant, maar bleek er een dubbele agenda op na te houden.

Gezien de zeer warme banden tussen de geheime diensten van de Verenigde Staten en Jordanië ging de CIA op de basis in Khost ervan uit dat de informant betrouwbaar was.

Al-Balawi werd niet uitgebreid gecontroleerd op wapens en explosieven, toen hij arriveerde voor overleg. Daardoor kon hij zichzelf opblazen, te midden van een groep CIA-medewerkers.

Incident

Het was voor de CIA het ernstigste incident sinds 1983. Toen kwamen acht werknemers van de dienst om het leven door een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Libanon.