RICHMOND - Een Amerikaans hof van beroep heeft de levenslange celstraf van de Fransman Zacarias Moussaoui bevestigd.

De 'twintigste kaper' bij de terreuraanslagen van 11 september 2001 had om heropening van zijn proces gevraagd, maar de rechters wezen dat verzoek maandag af.

De Fransman Zacarias Moussaoui was in 2006 veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington en de kaping van een passagiersvliegtuig dat neerstortte in Pennsylvania.

Daardoor waren bijna drieduizend doden gevallen. Moussaoui bekende schuld, maar trok de bekentenis later in.

Vliegschool

Moussaoui zou een vliegtuig van United Airlines hebben moeten kapen. Drie weken voor de aanslagen werd hij echter gearresteerd op een vliegschool in Minnesota. Het gekaapte vliegtuig stortte uiteindelijk neer in een weiland in de staat Pennsylvania, vermoedelijk nadat passagiers de kapers hadden overmeesterd.

''Moussaoui betwist de geldigheid van zijn schuldbekentenis en het vonnis'', stelden de drie rechters in hun uitspraak. Ze lieten echter weten de veroordeling en straf volledig te bekrachtigen.

Bewust

Volgens zijn raadslieden was Moussaoui tot zijn uitspraken gekomen, omdat hij op dat moment geen benul had van het Amerikaanse rechtssysteem. Hij was zich niet bewust van de gevolgen van zijn uitspraken. Later zou hij tot het besef zijn gekomen dat hij in de Verenigde Staten een eerlijk proces kan krijgen.

Tijdens zijn proces gaf Moussaoui steeds tegenstrijdige verklaringen. De ene keer verklaarde hij dat hij op 11 september 2001 actief had moeten worden, een andere keer zou hij deel uitmaken van een ''tweede aanvalsgolf'' op de VS na 11 september.

Schizofreen

Zijn raadslieden stelden tijdens het proces dat Moussaoui schizofreen is. Zij bestempelden hem als leugenaar die alleen ''droomde'' over zijn betrokkenheid bij de aanslagen van al-Qaeda.