DUBAI - De emir van Dubai heeft maandag de Burj Khalifa (Khalifa-Toren) geopend. Met 828 meter is de toren het hoogste gebouw ter wereld, zo werd tijdens de opening bekendgemaakt.

Ongeveer duizend veiligheidsfunctionarissen waren voor de opening opgesteld rondom het gebouw.

Rond de toren gold een totaal parkeerverbod. Sjeik Mohammad bin Rashid al-Maktoum (60) vierde met de ceremonie tevens dat hij het Arabische emiraat maandag vier jaar regeert.

Er werd bij de festiviteiten afgezien van optredens van internationale artiesten, op aandringen van buuremiraat Abu Dhabi.

Dubai heeft meer dan 50 miljard euro schuld en moest eind vorig jaar de aflossing hiervan uitstellen. Alleen met financiële hulp van Abu Dhabi kon een grote crisis worden voorkomen.

Appartementen

In de Khalifa-Toren kunnen twaalfduizend mensen wonen. De kosten voor een van de 1044 appartementen lopen op tot 3 miljoen euro. Daarnaast zijn in de Burj Khalifa luxe kantoren, chique restaurants en een hotel gevestigd. In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor drieduizend auto's. De bouw begon in 2004.

De werkzaamheden aan de toren hebben meer dan vijf jaar geduurd. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders tegelijk, vooral uit India en Pakistan. Zij kregen per dag niet meer dan 2,80 tot 5,60 euro betaald.

Zij verwerkten onder meer ruim 31.000 ton staal en 26.000 glaspanelen. Hun bouwwerk is bij helder woestijnweer van een afstand van 95 kilometer te zien, aldus lokale media.

Verticale stad

Architect van de ''verticale stad'' is Adrian Smith uit Chicago in de VS. Zijn naar boven toe smaller wordende constructie herinnert sommige waarnemers aan schilderijen van de bijbelse Toren van Babel, symbool van de hoogmoed van de mens.

Na de opening de Burj Khalifa, is de Taipei 101 in Taiwan met zijn 509 meter niet meer het hoogste gebouw ter wereld.

Er wordt nu geprobeerd om van de nummer twee het hoogste 'groene' bouwwerk op aarde te maken, aldus een woordvoerder van de Taipei 101 maandag.

Burj Dubai