SAO PAULO/RIO DE JANEIRO - Als gevolg van buitensporige regenval zijn in het zuiden van Brazilië sinds woensdag al bijna tachtig doden gevallen. De regen heeft modderstromen en overstromingen veroorzaakt vooral in de deelstaat Rio de Janeiro.

Reddingswerkers zoeken op verscheidene plaatsen naar slachtoffers in door modder of water overspoelde plaatsen.

De regering heeft zeshonderd militairen gestuurd naar het meest getroffen gebied, dat ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van de stad Rio de Janeiro ligt.

Vrijdagmorgen werden daar aan de noordkust van het eilandje Ilha Grande, een hotel en enkele andere panden door modder overspoeld. Tot dusverre zijn er 29 lijken geborgen, meldden de autoriteiten.

Aardverschuivingen

Ook de nabijgelegen badplaats Angro dos Reis, op het vasteland van Brazilië, is zwaar door de regens getroffen. Aardverschuivingen hebben er in en rond de stad voor zover bekend aan meer dan veertig mensen het leven gekost.

In de hele deelstaat Rio de Janeiro zijn inmiddels 69 doden geteld. Elders nog zeker tien doden volgens tellingen van het Spaanse persbureau EFE. Twee kerncentrales bij het door aardverschuivingen beschadigde en geïsoleerd geraakte Angra dos Reis gaan uit voorzorg dicht, zei de burgemeester van de stad van 35.000 inwoners zondag.