WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben aanwijzingen dat het terroristennetwerk al-Qaeda werkt aan een aanslag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Dat heeft John Brennan, de adviseur van president Barack Obama voor de binnenlandse veiligheid en de strijd tegen het terrorisme, zondag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De Amerikanen sloten zondag hun ambassade in Jemen. ''Wij weten dat al-Qaeda daarginds zit. Wij weten dat we op onze tellen moeten passen'', zei Brennan.

Mogelijk is de Amerikaanse ambassade of ambassadepersoneel een doelwit, zei hij. Ook de Britten sloten hun ambassade in Sanaa, terwijl de Spanjaarden en de Duitsers de veiligheidsmaatregelen bij hun missies verscherpten.

Nederlandse ambassade

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen over de veiligheidssituatie in Jemen.

''Op dit moment bestaat er echter nog geen reden om de ambassade te sluiten, maar we houden de situatie goed in de gaten'', aldus de bewindsman zondag.

De Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa onderhoudt nauw contact met ambassades van andere landen om de situatie voortdurend te evalueren.

Buitenlandse Zaken ontraadde al langer alle niet-essentiële reizen naar Jemen en alle reizen naar negen specifieke gebieden in het land: Sa'ada, Marib, Shabwah, Amran, Al-Jawf, Hadramout, Dhale, Lahj en Abyan.

Aanslag

Op eerste kerstdag mislukte een aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De Nigeriaanse verdachte zou in Jemen een opleiding van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland hebben gehad.

Brennan zei eerder zondag in een ABC-programma dat al-Qaeda enkele honderden leden in Jemen heeft en een groeiende bedreiging vormt.

Militairen

Brennan zei in een ander interview met Fox News dat de Amerikaanse regering niet van plan is een nieuw front tegen al-Qaeda in Jemen te openen en niet van plan is militairen naar het land te sturen.

Volgens hem boekt de Jemenitische regering ''wezenlijke vorderingen'' in de strijd tegen al-Qaeda. Wel steunt Washington de regering in Sanaa in haar strijd tegen de extremisten. ''We hebben ze alles gegeven waarom ze hebben gevraagd'', aldus de functionaris.