LONDEN - Op Britse luchthavens komen bodyscans. De Britse premier Gordon Brown heeft daarvoor toestemming gegeven.

Het luchthavenbedrijf BAA liet weten het apparaat op vliegveld Heathrow in Londen te plaatsen ''zodra dat praktisch mogelijk is''. BAA exploiteert zes luchthaven in Groot-Brittannië.

Brown zei in een vraaggesprek met de BBC dat zijn regering er alles aan zal doen om de veiligheid op de luchthavens te verbeteren.

Overstappen

Alle passagiers op Britse luchthavens moeten in de toekomst door een bodyscan, ook passagiers die daar overstappen op een andere vlucht.

Op eerste kerstdag mislukte een aanslag op een vliegtuig dat onderweg was van Amsterdam naar de Amerikaanse stad Detroit.

De Nigeriaanse verdachte had explosieven in zijn onderbroek verstopt. Met een bodyscan kan een beveiligingsmedewerker door de kleren van een passagier heen kijken.

Italië

Italië meldde zaterdag op de luchthavens van Milaan en Rome de bodyscan te introduceren. Volgens minister Roberto Maroni zullen de bodyscans alleen gebruikt worden op vluchten die als risicovol gelden.

Nederland wil de bodyscan eveneens invoeren. In eerste instantie gaat het apparaat ingezet worden op alle vluchten van en naar de Verenigde Staten.

Maar op langere termijn zouden reizigers op alle vluchten van en naar Nederland door een bodyscan moeten voordat ze aan boord gaan.

Duitsland

Ook Duitsland lijkt af te stevenen op de invoering van de bodyscan. Een parlementaire zegsman van regeringspartij CDU zei zaterdag dat vermoedelijk binnen een half jaar testen met het apparaat op de luchthavens kunnen beginnen.

Tijdens die periode moet worden onderzocht of de privacy van de reizigers niet wordt geschonden.

Eerder zei de minister van Binnenlandse Zaken niet afwijzend tegenover de bodyscan te staan, maar moet volgens hem de technologie van de scan nog verbeterd worden.