AMSTERDAM - De 28-jarige Somaliër die een aanval heeft gepleegd op de Deense cartoonist Kurt Westergaard is eerder gearresteerd in Kenia. Dat melden Deense media zondag.

Deense inlichtingendiensten wisten volgens anonieme bronnen dat de man in september was opgepakt in Kenia op verdenking van het beramen van een aanval op de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

De Somaliër zou uiteindelijk zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De Deense ambassadeur voor Kenia Bo Jensen zegt echter dat de man was opgepakt in Kenia wegens onvolledige reisdocumenten. De Keniaanse autoriteiten hebben volgens hem nooit gesproken over enige terreurverdenking.

Moordpogingen

De man werd zaterdag twee moordpogingen ten laste gelegd. Hij had vrijdagavond geprobeerd het huis van het gezin van Kurt Westergaard binnen te dringen met een mes en een bijl, maar werd door de politie neergeschoten.

Westergaard maakte ooit een cartoon over Mohammed. Op de afbeelding is Mohammed te zien met in zijn tulband een bom met brandende lont. Publicatie van die cartoon in een Deense krant in 2005 leidde tot woedde in de islamitische wereld.