WENEN - Voor ze in augustus 2006 ontsnapte uit de kelder waarin ze jarenlang was vastgehouden, heeft Natascha Kampusch drie keer aan haar gijzelhouder Wolfgang Priklopil proberen te ontkomen.

Dat blijkt uit het onderzoek van de Oostenrijkse nationale recherche, zo heeft hoofdofficier van justitie Thomas Mühlbacher tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd.

Volgens Mühlbacher is er geen enkele aanwijzing dat Kampusch twee keer vrijwillig naar haar ontvoerder is teruggekeerd, zoals een blad in het alpenland meldt.

Kampusch werd in 1998 op tienjarige leeftijd ontvoerd. In de buurt van Wenen werd ze jarenlang in een kelder vastgehouden. Op de dag dat ze erin slaagde te ontsnappen, benam Priklopil zich van het leven.

Skipiste

Volgens Mühlbacher zijn er drie momenten geweest ''die men een vluchtpoging kan noemen''. Kampusch moet bij een uitstapje naar een skipiste op een toilet hebben geprobeerd de aandacht van een Nederlandse vrouw te trekken.

Die heeft haar echter niet begrepen. In Wenen heeft de nu 21-jarige vrouw geprobeerd uit een woning te vluchten. Priklopil doorzag haar en zij moest al na enkele meters haar vluchtpoging staken.

Tuinhek

De laatste keer wilde Kampusch uit het huis van Priklopil ontsnappen. Zij kwam door haar slechte gezondheid niet verder dan het tuinhek. ''De poging is mislukt, omdat zij niet meer kon'', zei Mühlbacher.

De advocaat van Kampusch bevestigde de lezing van de hoofdofficier. ''Het is allemaal geen nieuws. Het zijn vluchtpogingen die zijn mislukt''. Ook hij spreekt tegen dat Kampusch uit vrije wil naar haar ontvoerder is teruggekeerd.