LONDEN - In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag een rel ontstaan om plannen van de groep Islam4UK om in Wootton Bassett in Zuidwest-Engeland een mars te houden ter nagedachtenis van de burgerslachtoffers van de oorlog in Afghanistan.

In Wootton Bassett worden regelmatig tochten gehouden om Britse militairen te herdenken die in Afghanistan zijn omgekomen.

Volgens cijfers van de VN kwamen vorig jaar 2038 Afghaanse burgers om het leven door de oorlog en 108 Britten.

'Echte oorlogsdoden'

Islam4UK vindt het tijd dat eindelijk een mars gehouden wordt voor ''de echte oorlogsdoden'' en niet voor de ''genadeloze bezetters'' van het Britse leger.

Plaatselijk bestuurders zijn verbolgen over die plannen. ''Wij zijn een christelijk land en een traditionele, oude Engelse stad die onze koningin en ons land zeer vereren. Wij betuigen respect aan onze soldaten, die onze vrijheid beschermen'', aldus gemeenteraadslid Chris Wannell.

Vlakbij Woottoon Bassett ligt de luchtmachtbasis van waaruit de Royal Air Force de in Afghanistan gesneuvelde Britse militairen repatrieert.

Islam4UK is voortgekomen uit al-Muhajiroun, een radicale islamitische groep die inmiddels is ontbonden. De groep werd aangevoerd door Omar Bakri, een radicale moslimprediker die het Verenigd Koninkrijk is uitgezet vanwege zijn ideeën. Islam4UK beschuldigt Londen van genocide in Afghanistan.