MADRID - De nieuwe EU-voorzitter Spanje wil een nieuw Europees comité in het leven roepen voor het bestrijden van het terrorisme.

De antiterreurdiensten van de verschillende landen moeten via het comité sneller informatie uitwisselen over terreurdreiging.

Dat heeft de Spaanse krant El País zaterdag gemeld op gezag van bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgen de krant hebben acht andere landen al hun steun toegezegd aan het creëren van het comité. Onder die landen zouden Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn.

Geen zin

De bronnen bij de Spaanse regering meldden dat vertegenwoordigers van de diensten terreurbestrijding van de landen op 21 en 22 januari in Madrid bijeenkomen om te overleggen over de oprichting van het comité.

''Het heeft geen zin als alle Europese diensten voortdurend op internet zoeken naar hetzelfde, aanwijzingen voor terreurdreiging'', zei een bron bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen El País.

''Het is beter het werk te verdelen en vervolgens de informatie uit te wisselen.''

Verdrag van Lissabon

Spanje stelt voor elk jaar een bijeenkomst van de bij het comité aangesloten antiterreurdiensten te houden. Verder opteert Madrid voor een roulerend voorzitterschap van het comité.

Spanje is met ingang van vrijdag voorzitter van de EU. Het land heeft het stokje overgenomen van Zweden, dat de afgelopen zes maanden die rol vervulde.

Spanje is het eerste land dat het roulerende voorzitterschap bekleedt onder het nieuwe Verdrag van Lissabon.