KOPENHAGEN - De 28-jarige Somaliër die het huis van de Deense cartoonist Kurt Westergaard wilde binnendringen, is zaterdag aangeklaagd voor twee pogingen tot moord.

Dat meldde de Deense krant Politiken.

De Somaliër is aangeklaagd voor poging tot moord op Westergaard en een politieman.

De verdachte heeft zelf ontkend dat hij Westergaard en de agent wilde ombrengen. Hij wilde tijdens zijn voorgeleiding niet tegen de rechter praten.

Isolatie

De rechter stelde dat de Somaliër nog vier weken in hechtenis moet blijven, waarvan de eerste twee weken in isolatie. Verder verbood de rechter de naam van de verdachte bekend te maken.

Westergaard, tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed, was in zijn huis in Viby toen de Somaliër vrijdagavond zijn huis binnen kwam.

Schotwonden

Westergaard wist in een speciale extra beveiligde kamer op het alarm te drukken, waardoor de politie snel kon komen. De verdachte zou toen een agent met een bijl hebben willen belagen.

Westergaard is ongedeerd gebleven. De Somaliër werd met schotwonden in armen en benen naar het ziekenhuis gebracht.

Vanuit het ziekenhuis werd hij zaterdag met een verband om een arm en met een gespalkt been op een stretcher naar de rechtbank in Aarhus vervoerd.

Aanslag op cartoonist