AARHUS - De politie heeft vrijdagavond in Denemarken een aanslag voorkomen op de cartoonist die een omstreden tekening maakte van de profeet Mohammed. Een 27-jarige Somaliër probeerde het huis van het gezin van Kurt Westergaard binnen te dringen met een mes en een bijl, maar werd door de politie neergeschoten.

De tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed was thuis toen de Somalische man probeerde binnen te komen. De man  heeft banden met de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. Dat meldde de Deense inlichtingendienst PET, schrijft de krant Politiken.

''De poging tot moord op cartoonist Kurt Westergaard wordt door de PET in verband gebracht met terrorisme'', aldus een verklaring van de dienst.

Alarm

Westergaard (74) wist op het alarm te drukken, waardoor de politie snel kon komen. De politie heeft een nabij de woning gelegen observatiepost, waardoor de Somaliër vlot werd onderschept. 

Westergaard is ongedeerd. De Somaliër is met schotwonden in armen en benen naar het ziekenhuis gebracht.

''De gearresteerde heeft nauwe banden met de Somalische terroristische organisatie al-Shabaab en leiders van al-Qaeda in Oost-Afrika.''

Onderzoek

Ook verdenkt de PET de man van terroristische activiteiten tijdens zijn recente verblijf in het oosten van Afrika. ''De arrestatie is onderdeel van een langlopend onderzoek van de PET naar terreurgerelateerde netwerken die ook aan Denemarken verbonden zijn'', aldus de inlichtingendienst, die benadrukt dat de onderzoeken los stonden van de bedreigingen van Westergaard.

Westergaard hield zich al sinds de ophef over de cartoons in 2006 schuil. Begin 2008 werden twee Tunesiërs opgepakt, die van plan waren om Westergaard te wurgen.

Geschrokken

Westergaard is zeer geschrokken van het incident, vooral omdat ook een 5-jarige kleinkind bij hem in de woning aanwezig was. Volgens de tekenaar probeerde de 27-jarige Somaliër binnen te dringen met een hamer en riep hij bedreigingen.

Wat de man precies riep, kon Westergaard zich niet meer herinneren.

''Ik dacht dat hij me wilde doden. Ik rende naar onze badkamer, wat onze beveiligde ruimte is. Ik was bezorgd om mijn kleinkind. Ik was bang'', aldus de tekenaar. Het kleinkind bevond zich elders in de woning tijdens het incident, maar bleef ongedeerd. Ook Westergaard raakte niet gewond.

Vlucht

De PET loofde de manier waarop Westergaard vrijdagavond handelde. De tekenaar vluchtte naar zijn badkamer, die tevens de beveiligde ruimte in het huis is. Daar wist hij tijdig het alarm in te drukken.

''De veiligheidsmaatregelen die zijn ingevoerd om Kurt Westergaard te beschermen, hebben hun doeltreffendheid bewezen'', zei PET-chef Jakob Scharf.

Woede

De woede van de islamitische wereld over de cartoons richt zich al langer op Denemarken en de tekenaar. De ambassades in Libanon, Syrië en Pakistan werden aangevallen.

Landen als Saudi-Arabië riepen tijdelijk hun ambassadeurs terug. In onder meer Nigeria, Afghanistan en Pakistan kwam het tot rellen waarbij in totaal minstens vijftig doden vielen.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders is geschokt door de aanslag op de Deense cartoonist. Dat heeft hij zaterdag laten weten.

''Gelukkig is deze laffe aanslag op Kurt Westergaard mislukt, maar onze vrijheid staat op het spel. Daarom moeten we allemaal solidair zijn met Westergaard en de vrijheid van meningsuiting. Om dat te onderstrepen plaats ik nu drie van zijn Mohammed-cartoons op onze website'', aldus Wilders.