AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft alle aanklachten tegen vijf medewerkers van het beveiligingsbedrijf Blackwater die terechtstonden voor een schietpartij in de Iraakse hoofdstad Bagdad afgewezen.

Volgens rechter Ricardo Urbina heeft de Amerikaanse regering in de zaak zoveel steken laten vallen, dat de bewakers niet vervolgd kunnen worden.

De Blackwater-medewerkers stonden terecht in verband met een schietpartij op een druk plein in september 2007 in Bagdad, waarbij zeventien Iraakse burgers om het leven kwamen.

De Amerikanen kwamen vast te zitten in een verkeersopstopping en openden het vuur omdat ze dachten dat ze werden aangevallen.

Immuniteit

Volgens rechter Urbina stoelden de aanklagers hun zaak op verklaringen die door verdachten onder ede waren afgelegd, maar met de belofte van immuniteit. Daarmee hadden zij naar zijn oordeel de grondrechten van de verdachten geschonden. De verklaringen van de regering deed hij af als 'tegenstrijdig, ongelooflijk en geloofwaardigheid ontberend'.

De uitspraak van rechter Urbina laat in het midden of de beveiligers terecht het vuur hebben geopend. Hij wijst alleen op tegenstrijdig bewijsmateriaal in de zaak. Tegen de tijd dat de FBI met een onderzoek begon, waren alle belangrijke sporen op het Nisoor-plein in Bagdad al gewist.

Teleurgesteld

Het Amerikaanse ministerie van justitie toonde zich teleurgesteld over de beslissing van de rechter, evenals de regering in Bagdad. De Iraakse regering wilde de Blackwater-medewerkers eigenlijk in Irak berechten wegens moord, omdat ze hun vuurwapens zouden hebben gebruikt terwijl ze op geen enkele manier werden bedreigd. De Irakees Haitham Ahmed, die bij de schietpartij zijn vrouw en zoon verloor, zei dat de uitspraak twijfels oproept over de integriteit van het hele Amerikaanse rechtssysteem.

Tientallen gedupeerde Irakezen hebben vorig jaar een civiel geding tegen de Blackwater-medewerkers aangespannen. Die zaak dient nog voor een rechtbank in Virginia.

Blackwater was ingehuurd voor de beveiliging van Amerikaanse diplomaten in Irak. Doordat de Iraakse regering aan het bedrijf geen nieuwe vergunning meer wilde afgeven om in het land te werken, zag het State Department zich genoodzaakt de contracten niet meer te verlengen. Inmiddels is het bedrijf ontbonden, maar de activiteiten worden onder nieuw management voortgezet onder de naam Xe Services.