AMSTERDAM - De man die donderdag in het Finse Espoo vijf mensen en vervolgens zichzelf doodschoot heeft zijn slachtoffers niet lukraak, maar schijnbaar doelbewust gekozen. Dat heeft de politie vrijdag meegedeeld.

De schutter, de 43-jarige Kosovaarse immigrant Ibrahim Shkupolli, werd na een klopjacht door de politie dood in zijn flat aangetroffen. Hij had zelfmoord gepleegd.

Eerder donderdag had hij in een supermarkt in een winkelcentrum in Espoo drie mannen en een vrouw doodgeschoten, collega's van zijn ex-vriendin, die vermoord in haar flat werd gevonden. Zij werd jarenlang gestalkt door Shkupolli, die van de rechter uit haar buurt moest blijven.

Crimineel verleden

Shkupolli verbleef sinds 1992 in Finland, zei het ministerie van binnenlandse zaken. Zijn aanvraag voor het Finse staatsburgerschap was afgewezen vanwege zijn criminele verleden, waaronder mishandeling, verkeersovertredingen en verboden wapenbezit.

Ook voor het vuurwapen waarmee hij het bloedbad van donderdag aanrichtte bezat Shkupolli geen vergunning. Het incident van donderdag heeft in Finland opnieuw tot een debat over wapenbezit geleid, na twee dodelijke schietpartijen in de afgelopen twee jaar op Finse scholen. In het 5,3 miljoen inwoners tellende land zijn 1,6 miljoen vuurwapens in particuliere handen.

Schietpartij Finland