LONDEN - De Britse premier Gordon Brown wil op 28 januari een internationale conferentie houden over het bestrijden van het moslimextremisme in Jemen. Dat heeft Downing Street vrijdag laten weten.

Het initiatief van Brown volgt een week na de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij Detroit, waarvoor een Nigeriaan verantwoordelijk was.

De verdachte beweert dat hij de afgelopen maanden in Jemen is getraind op een complex van de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP).

Brown heeft voor de conferentie belangrijke internationale partners uitgenodigd, aldus de verklaring van Downing Street. De Britse premier wil op de top debatteren over maatregelen tegen radicalisering in Jemen.

Steun toegezegd

Brown vindt dat de internationale gemeenschap de regering van Jemen moet helpen bij het bestrijden van het moslimterrorisme.

Volgens het kantoor van Brown hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie al hun steun toegezegd aan de top over Jemen.

Die staat op zichzelf, maar loopt parallel met een internationale veiligheidsconferentie over Afghanistan, die op dezelfde datum in Londen wordt gehouden. Op de conferentie over Afghanistan worden ministers of leiders van ruim veertig landen verwacht.

Vergeldingsactie

De nieuwszender CNN meldde eerder deze week dat de Verenigde Staten een vergeldingsactie voorbereiden tegen de extremisten in Jemen. Inlichtingendiensten en elitetroepen uit Jemen en de VS zouden zoeken naar AQAP-locaties.