ISLAMABAD - Het dodental als gevolg van het bloedbad in Pakistan vrijdag is opgelopen tot zeker 95. Dit heeft de Pakistaanse krant The Nation zaterdag gemeld op gezag van de politie van het Aziatische land.

Een zelfmoordenaar had een bom tot ontploffing gebracht bij een volleybalwedstrijd in het noordwesten van Pakistan. Naast de doden vielen meer dan honderd gewonden.

De dader voerde de aanslag uit in een dorp in de buurt van de stad Lakki Marwat in het district Bannu. Mensen bekeken een volleybalwedstrijd tussen twee teams in het dorp toen de zelfmoordenaar een aanslag met een autobom pleegde.

300 kilo explosieven

Een lokale politiechef zei dat de dader met een SUV het veld opreed waar de wedstrijd werd gespeeld. Een tweede voertuig zou bij de terreuractie betrokken zijn geweest. Die zou zijn weggereden van de plek waar de aanslag werd gepleegd. De politiechef zei dat de dader meer dan 300 kilo explosieven gebruikte.

Volgens getuigen waren er circa tweehonderd mensen bij de volleybalwedstrijd. Door de explosie werden zeker twintig huizen verwoest.

Vredeskorp

Onder de doden zijn volgens de BBC enkele leden van een lokaal vredeskorps. De leden van dat comité voeren actie voor het beëindigen van het geweld in het noordwesten van Pakistan. Ook vier paramilitairen zijn gedood.

Het district Bannu grenst aan de stammenregio Zuid-Waziristan. Het Pakistaanse leger beëindigde onlangs in Zuid-Waziristan een offensief tegen de Taliban, dat halverwege oktober was begonnen.

Volgens waarnemers is de aanslag op nieuwjaarsdag mogelijk een vergeldingsactie voor het militair offensief in Zuid-Waziristan. De verantwoordelijkheid voor de terreuractie is echter niet opgeëist.