HELSINKI - Nieuwjaarsdag is voor Finland een dag van rouw en hernieuwd debat over de wetgeving voor vuurwapenbezit.

Op oudejaarsdag schokte de 43-jarige Ibrahim Shkupolli de natie door vijf mensen en zichzelf dood te schieten in Espoo, een westelijke voorstad van de Finse hoofdstad Helsinki.

''Het incident richt de aandacht op het grote aantal vuurwapens in ons land'', stelde premier Matti Vanhanen van Finland in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

''Een brede vorm van samenwerking binnen onze maatschappij is nodig om zulke tragediën in de toekomst te voorkomen.''

Veel Finnen bezitten een wapen. Jagen is een populaire sport in het dunbevolkte EU-land.

Wetgeving aangepast

De afgelopen jaren is de vuurwapenwetgeving in Finland al aangepast na twee andere schietincidenten met een groot aantal slachtoffers en de daarop volgende maatschappelijke discussies.

Het Finse parlement stemt binnenkort over een voorstel dat strengere vergunningseisen stelt aan mensen die een vuurwapen willen kopen.

Vriendin mishandeld

De roep om meer en strengere regels zal een extra impuls krijgen door de moordpartij van donderdag. De in Kosovo geboren schutter gebruikte volgens politieonderzoekers een wapen waarvoor geen vergunning was afgegeven. Shkupolli moest in 2003 en 2007 al boetes betalen omdat hij illegaal vuurwapens in zijn bezit had.

De man mishandelde in het verleden zijn vriendin en was daar ook al eens voor veroordeeld. Hij mocht op last van de rechter niet in de buurt komen van zijn voormalige partner. Donderdag schoot hij haar dood in haar appartement. Hij vermoordde daarnaast vier collega's van zijn ex in een supermarkt. De vijf slachtoffers werkten daar.

Motief

Jaloezie was hoogstwaarschijnlijk het motief voor de moorden. Een woordvoerder van de politie meldde dat Shkupolli het vermoeden had dat zijn ex een relatie had met een van haar collega's. Het stel kampte al jaren met relatieproblemen.

Schietpartij Finland