AMSTERDAM - Noord-Korea heeft in zijn nieuwjaarsboodschap opgeroepen tot verbetering van de betrekkingen met de Verenigde Staten en gezegd het Koreaanse schiereiland door middel van onderhandelingen kernwapenvrij te willen maken.

Noord-Korea-watchers bestuderen de traditionele nieuwjaarsboodschap van het isolationistische land altijd goed, om een idee te krijgen van de plannen van het land.

Uit besprekingen die de Amerikaanse gezant Stephen Bosworth in december in Noord-Korea voerde kwam naar voren dat beide partijen vinden dat onderhandelingen over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma hervat moeten worden.

Noord-Korea, dat zich vorig jaar uit de onderhandelingen terugtrok, deed echter geen concrete toezeggingen.

Belangrijke concessies

Cheong Seong-chang van het Sejong Instituut, een veiligheidsdenktank, noemt het waarschijnlijk dat Noord-Korea zich verzoenend blijft opstellen tegenover de VS. Hij verwacht dat de twee landen bij wijze van symbolisch gebaar een verbindingskantoor zullen openen.

Maar volgens Noord-Korea-deskundige Andrei Lankov van de Zuid-Koreaanse Kookmin Universiteit is het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma opgeeft of andere belangrijke concessies doet.