TARIN KOWT - Ook de Nederlandse militairen in Afghanistan hebben zo goed en kwaad als het ging oud en nieuw gevierd, aldus het ministerie van Defensie vrijdag.

De Explosieven Opruimingsdienst veroorzaakte een paar deskundige knallen, er werd alcoholvrij geproost, er was een 'oliebollenloop' over de basis. In de eetzaal, omgetoverd tot danspaleis, vonden de oliebollen en appelflappen natuurlijk gretig aftrek.

''Op de buitenposten ging het werk gewoon door, maar ook daar werd even tijd gemaakt om het nieuwe jaar toepasselijk in te luiden."

"De meeste buitenposten schoten om middernacht een lichtgranaat af om op deze manier het traditionele vuurwerk te symboliseren, commandanten hielden toespraken en er werd geproost met alcoholvrije champagne.''

Frisse duik

Gedurende de nacht was het rustig in Uruzgan, aldus Defensie. ''Nieuwjaarsdag begon met een frisse nieuwjaarsduik in een speciaal geprepareerde container met schans."

"Ruim honderd militairen stonden klaar om het nieuwe jaar met een frisse duik te beginnen in het vrieskoude water met een buitentemperatuur van 12 graden Celsius. De enthousiaste deelnemers werden gadegeslagen door vele collega's die zich kostelijk vermaakten.''