AMSTERDAM - De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi is bereid te sterven voor het recht van het volk om vreedzaam te demonstreren tegen de regering. Dat heeft hij vrijdag laten weten.

Mousavi zegt dat de regering een fout begaat door haar toevlucht te nemen tot geweld en het doden van mensen en het recht van de bevolking om vreedzaam te demonstreren moet aanvaarden.

"Ik zeg luid en duidelijk dat een bevel om oppositieleiders te executeren, vermoorden en gevangen te zetten het probleem niet zal oplossen", schrijft Mousavi op zijn website.

"Ik ben niet bang om een van de martelaren te zijn die de mensen hebben geofferd in hun strijd voor hun gerechtvaardigde eisen."

Demonstraties

Afgelopen weekeinde namen ordetroepen in de hoofdstad Teheran demonstranten onder vuur die het aftreden eisten van president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Er vielen acht doden, onder wie een neef van Mousavi.

Het waren de hevigste onlusten sinds juni, toen de Iraniërs massaal de straat opgingen om te demonstreren tegen de herverkiezing van Ahmadinejad, die het gevolg zou zijn van fraude.

Executie

Radicale aanhangers van de regering hebben opgeroepen tot de executie van Mousavi en andere oppositieleiders en een voordien onbekende groep meldde op internet zelfmoordeenheden klaar te hebben staan om oppositieleiders te vermoorden, als de rechterlijke macht hen niet binnen een week zou bestraffen.