LAGOS - De Nigeriaanse jongeman die eerste dag kort voor de landing in de Amerikaanse stad Detroit een bom wilde laten ontploffen in het toestel waarmee hij uit Amsterdam was gekomen, begon zijn reis niet zoals eerder gemeend in de Nigeriaanse stad Lagos.

Dit heeft de Nigeriaanse minister van Informatie, Dora Akunyili, donderdag in een verklaring laten weten.

De jongeman, Umar Farouk Abdulmuttalab (23) was slechts een half uurtje op het vliegveld van Lagos. Hij kwam 24 december met een vliegtuig uit Ghana aan en stapte in Lagos binnen dertig minuten over op een vlucht naar Amsterdam.

Volgens de lezing van Akunyili was Abdulmuttalab dus niet enkel 'transit' op Schiphol maar ook 'transit' op de internationale luchthaven Murtala Muhammed van de Nigeriaanse havenstad Lagos.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama overlegt dinsdag in Washington met een reeks vooraanstaande veiligheidsfunctionarissen over de eerste bevindingen van het onderzoek naar de mislukte poging eerste kerstdag een Amerikaans verkeersvliegtuig boven Detroit op te blazen.

Obama heeft dit donderdag in een verklaring laten weten tijdens zijn vakantie op Hawaï.

Bezorgdheid

Hij heeft donderdag al gesproken met de minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, en antiterrorisme-adviseur John Brennan.

In de VS is met bezorgdheid gereageerd op de activiteiten van een 23-jarige Nigeriaan die bij instanties als verdacht bekend stond, maar die toch met explosieven in een vliegtuig naar de VS zat.

Hij werd door passagiers en bemanningsleden overmeesterd toen hij de springstof die onder meer in zijn onderbroek was verborgen, tot ontploffing poogde te brengen.