SYDNEY - Met rode, paarse en blauwe explosies hebben meer dan een miljoen mensen tijdens een van de grootste nieuwsjaarsfeesten ter wereld in Sydney de jaarwisseling gevierd.

Met grote knallen werd afscheid genomen van het weerbarstige en zware 2009 en een nieuw decennium verwelkomd.

In Sydney trokken ongeveer anderhalf miljoen mensen naar de stadsparken rond de haven om met een grootse vuurwerkshow rond het Opera House en de Harbor Bridge het nieuwe jaar in te luiden in een nacht van uitbundigheid waarin veel mensen het oude jaar met plezier achter zich lieten.

Vuurwerk

Ook elders in Australië en op eilanden in de Stille Oceaan, de eerste regio die het nieuwe jaar begroet, werd vuurwerk afgestoken en feest gevierd.

Op de Filipijnen raakten honderden mensen gewond door knalvuurwerk, dat traditioneel wordt afgestoken om kwaad en ongeluk af te schrikken.

In Hong Kong en Indonesië verzamelden zich duizenden mensen voor jaarlijkse vuurwerkshows, terwijl in Japan miljoenen mensen het nieuwe jaar verwelkomden door bij altaren te bidden voor geluk in 2010.

Kerstmiseiland

De circa vijfduizend inwoners van het atol Kiritimati, oftwel Kerstmiseiland, hebben als eerste aardbewoners de jaarwisseling gevierd.

Dat gebeurde vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd; het is er dertien uur later dan in Nederland.

Eerste landen vieren nieuwjaar