HELSINKI - Zeker zes mensen zijn donderdagochtend om het leven gekomen na een schietpartij in een winkelcentrum in Finland.

Bekijk beelden van net na de schietpartij

De 43-jarige Ibrahim Shkupolli toog gewapend naar een winkelcentrum in Espoo, een westelijke voorstad van de Finse hoofdstad Helsinki, en schoot er in een winkel kennelijk in het wilde weg op aanwezigen.

Vier werknemers van het winkelcentrum, drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 27 tot 45 jaar, werden in koele bloede vermoord. Later vond de politie de ex-vriendin van de dader vermoord in een appartement.

Ze werkte in de winkel die Shkupolli met zijn pistool onder vuur nam. Hij wist te ontkomen maar moet korte tijd later zelfmoord hebben gepleegd. Zijn lijk werd later in zijn woning aangetroffen.

Vriendin

Shukpolli mishandelde in het verleden zijn vriendin en was daarvoor al eens veroordeeld. Hij mocht op last van de rechter niet in de buurt komen van zijn voormalige partner.

Ooggetuigen hebben verklaard dat de in het zwart geklede dader op de elektronica-afdeling een winkelbediende vermoordde door twee kogels in diens hoofd te schieten.

De politie vermoedt dat de man tot zijn daad is gekomen door de moeilijkheden met zijn ex-vriendin. De vier andere slachtoffers zouden willekeurig door de dader zijn gekozen.

Politiehelikopters

Shkupolli vluchtte na de moordpartij temidden van het in paniek geraakte winkelpubliek. Een groot aantal agenten en enkele politiehelikopters werden ingezet om de schutter op te sporen.

Het is de derde keer in twee jaar dat Finland door een schietpartij wordt opgeschrikt. In november 2007 schoot een scholier van achttien jaar oud zeven leerlingen en een leraar dood kort voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

In september 2008 schoot een 22-jarige jongeman tien mensen dood voor hij zelfmoord pleegde. Sinds dat incident zijn de regels voor wapenbezit verscherpt.

Jagen

Veel Finnen bezitten een wapen. Jonge Finnen konden indien de ouders daarvoor toestemming gaven al op vijftienjarige leeftijd een vuurwapen bezitten en gebruiken. Jagen is een populaire sport in het dunbevolkte land.

Maar wie nu in Finland een vuurwapen wil aanschaffen, moet een jaar lang lessen nemen bij een schietclub, een verklaring van geestelijke gezondheid overleggen en een gesprek met de plaatselijke politie voeren.

Schietpartij Finland