KABUL - Twee aanslagen in Afghanistan hebben de afgelopen dagen aan acht Amerikanen en vijf Canadezen het leven gekost.

De Amerikanen werkten voor de CIA. Niet eerder kwamen in Afghanistan zoveel medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst bij één aanslag om het leven.

De Amerikanen kwamen woensdagmiddag om, toen een man met een bomgordel erin slaagde een Amerikaanse militaire basis in het zuidoosten van Afghanistan binnen te dringen. De man blies zich in een gebouw op.

De radicale islamitische Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. De dader zou een ''dappere'' officier uit het Afghaanse leger zijn. De Amerikanen zouden zijn gedood, terwijl zij informatie verzamelden over radicale moslims in Afghanistan.

Journaliste

De vijf Canadezen, vier militairen en een journaliste, werden dinsdag net buiten Kandahar-stad in het zuiden van Afghanistan het slachtoffer van een bermbom. Het explosief ontplofte, toen zij in een gepantserde wagen op patrouille waren om wederopbouwprojecten te bezoeken.

Volgens Canadese media is de journaliste Michelle Lang, die voor de Calgary Herald werkte en voor Canwest News Service in het land was.

Het aantal Canadese militairen dat in Afghanistan om het leven is gekomen, bedraagt nu 138. Het Noord-Amerikaanse land heeft 2800 militairen in dat land. Volgens het huidige schema wordt het merendeel voor het einde van 2011 teruggetrokken.