WASHINGTON - Bijna een week na de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij Detroit, lijken de Verenigde Staten zich voor te bereiden op een vergeldingsactie.

Dat blijkt uit uitlatingen van twee anonieme Amerikaanse functionarissen tegen nieuwszender CNN.

Inlichtingendiensten en elitetroepen uit Jemen en de VS zoeken volgens de bronnen naar locaties van de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) in Jemen. De organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag opgeëist.

Doelwitten

Onder de potentiële doelwitten zouden trainingskampen van AQAP zijn. Vermoedelijk is de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die de aanslag op eerste kerstdag probeerde te plegen, de afgelopen maanden op een dergelijk complex klaargestoomd voor zijn operatie.

De gezamenlijke verkenningen moeten de VS en Jemen opties geven voor het geval president Barack Obama daadwerkelijk het bevel geeft tot een vergeldingsactie.

Jemen zou hebben ingestemd met de samenwerking op voorwaarde dat de VS er niets over naar buiten zullen brengen.

Dat zou het mogelijk maken om Amerikaanse troepen aanvallen vanuit de lucht te laten uitvoeren, met toestemming van Jemen.

Gezag

De centrale regering van Jemen heeft over grote delen van het land nauwelijks gezag. Het straatarme Arabische land is daarom een ideale uitvalsbasis voor jihadstrijders.

Onder meer vanuit Saudi-Arabië, geboorteland van al-Qaedaleider Osama bin Laden, zijn veel strijders naar Jemen getrokken.

De afgelopen maanden heeft Jemen de aanvallen op AQAP opgevoerd. Naar buiten toe houdt Washington zich daarover op de vlakte, maar volgens de bronnen van CNN is het krachteloze Jemenitische leger niet in de staat om die aanvallen zelfstandig uit te voeren.

Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten AQAP al langer op de korrel hebben en Jemen op dit moment al helpen.

Aanslag

Het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse inlichtingendiensten wisten dat de Arabische terreurgroep een aanslag voorbereidde.

Zo had Washington al informatie gekregen dat ''een Nigeriaan'' een aanslag wilde plegen, meldde de krant The New York Times op basis van anonieme regeringsfunctionarissen.

Als deze informatie was vergeleken met gegevens van inlichtingendiensten, zou Washington hebben kunnen weten dat het ging om Abdulmutallab, aldus de bronnen.

Vader

Ook de vader van de Nigeriaanse verdachte had aan de bel getrokken. Hij had maanden geleden de VS om hulp gevraagd, toen zijn 23-jarige zoon plotseling in Jemen de sharia, de islamitische wetgeving, wilde bestuderen.

De Amerikaanse ambassade in Nigeria speelde het verzoek door naar de inlichtingendienst CIA, maar daar zou de informatie zijn blijven hangen.

Fouten

Obama heeft in ongewoon harde bewoordingen erkend dat er fouten zijn gemaakt. De president sprak van een ''mix van menselijke fouten en systeemfouten die tot dit potentieel catastrofale veiligheidslek hebben bijgedragen''. Hij noemde dat ''volledig onacceptabel''.