TEHERAN - De leiders van de oppositie in Iran, Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, zijn volgens Iraanse staatsmedia gevlucht uit de hoofdstad Teheran. Ze zouden woensdag naar een noordelijke provincie gegaan.

Het bericht werd direct tegengesproken door Karroubi's zoon. ''Mijn vader en Mousavi zijn in Teheran, ze zetten zich nog altijd in voor de eisen van het volk'', zei Hossein Karroubi tegen oppositiewebsite Parlemannews.

Volgens staatspersbureau IRNA waren Mousavi en Karroubi op de vlucht geslagen ''nadat ze erachter waren gekomen dat het volk steeds kwader werd en eiste dat ze zouden worden bestraft''.

Steun

Eerder op de dag waren honderdduizenden Iraniërs de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

In een aantal grote steden, waaronder Teheran, stonden de straten vol met regeringsgezinde burgers.

Staatstelevisie

De staatstelevisie in Iran zond de betogingen rechtstreeks uit, terwijl de demonstraties van de oppositie in de afgelopen maanden vrijwel volledig werden doodgezwegen.

Imams, religieuze scholen en de veiligheidsdiensten hadden hun achterbannen en werknemers opgeroepen om mee te doen aan de manifestaties.

Vijanden van god

Bij de betogingen van woensdag kregen hervormers als Mousavi en Karroubi weer onderuit de zak.

Ze werden uitgemaakt voor 'vijanden van God' (mohareb), een beschuldiging die de laatste tijd vaker is geuit. Mohareb is in Iran een misdrijf waarop de doodstraf staat.

Vlaggen

Regeringsgezinde betogers verbrandden bovendien vlaggen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Iraanse regering had beide westerse landen ervan beschuldigd achter de demonstraties van de oppositie te zitten.