JAKARTA - De voormalige president van Indonesië, Abdurrahman Wahid alias Gus Dur, is overleden. Hij stierf woensdag op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta na een lang ziekbed.

Dat meldde de krant Jakarta Post op gezag van Sholahudin Wahid, een broer van de oud-president.

Wahid kampte al jaren met een zwakke gezondheid. Hij was vrijwel blind, leed aan diabetes en werd getroffen door een aantal infarcten. Hij overleed in het bijzijn van familieleden.

Wahid lag sinds dinsdag op de afdeling intensive care wegens problemen met de ademhaling en met de doorbloeding van zijn lichaam.

IJzeren greep

De politicus was de vierde president van Indonesië sinds de onafhankelijkheid en leidde zijn land van oktober 1999 tot en met juli 2001. Wahid was opvolger van de dictatoriaal regerende Soeharto, die Indonesië van 1967 tot en met 1999 in een ijzeren greep hield.

Wahid leidde de gematigde moslimorganisatie Nahdlatul Ulama en was de eerste president van de vroegere Nederlandse kolonie die via democratische weg staatshoofd werd. Na de val van het Soeharto-regime hield hij tijdens een historische stemming in het parlement Megawati Soekarnoputri achter zich.

Nationale rouw

Na beschuldigingen van corruptie werd Wahid afgezet. Zijn opvolger was Megawati.

De opvolger van Megawati, de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono, kondigde woensdag een periode van nationale rouw af. Wahid krijgt een staatsbegrafenis.