AMSTERDAM - De conservatieve machthebbers in Iran hebben hun aanhang woensdag opgeroepen op grote schaal steun te betuigen aan de regering en zich met demonstraties te keren tegen de hervormingsgezinde oppositie.

De oppositie is in het geweer gekomen tegen de herverkiezing van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad, die volgens haar frauduleus is verlopen. Ahmadinejad werd in juni met een overweldigende meerderheid herkozen.

Afgelopen zondag vonden massale demonstraties tegen de regering plaats. De betogers riepen om het aftreden van Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

In de hoofdstad Teheran openden ordetroepen het vuur op de betogers, waarbij zeker acht mensen om het leven kwamen.

Aanhoudingen

De protesten kregen nieuw elan na het overlijden, vorige week, van grootayatollah Hossein Ali Montazeri, een fel criticus van de regering.

De chef van de Iraanse politie maakte woensdag bekend dat sinds zondag meer dan vijfhonderd aanhangers van de oppositie zijn gearresteerd.

Hij voegde daaraan toe dat het totaal aantal arrestanten mogelijk hoger ligt omdat leden van de Basij-militie en de inlichtingendienst vermoedelijk ook nog aanhoudingen hebben verricht.

Oppositieleiders

Eerder werd bekend dat een aantal oppositieleiders was opgepakt, onder wie oud-minister van buitenlandse zaken Ebrahim Yazdi, de belangrijkste adviseur van oppositieleider Mir Hossein Mousavi, Ali Riza Beheshti, en mensenrechtenactivist Emad Baghi.

Dinsdag werden onder anderen de zus van Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, een zwager van Mousavi en een kritische journalist gearresteerd.