AMSTERDAM - In 2009 zijn over de hele wereld 719 mensen omgekomen door ongevallen met commerciële vliegtuigen, zwaarder dan 5,7 ton. Dat zijn er meer dan een jaar eerder, toen 504 mensen het leven lieten door een vliegtuigongeval.

Ten opzichte van het gemiddelde van 830 in de laatste tien jaar steekt het aantal van 2009 wel gunstig af.

Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het NLR-Air Transport Safety Institute (NRL-ATSI).

Bij twintig van de 111 ongevallen met commerciële vluchten kwamen inzittenden om het leven. Over de afgelopen tien jaar waren er jaarlijks gemiddeld 135 ongevallen, waarvan 28 met fatale gevolgen.

Air France

Het zwaarste ongeval in 2009 was met een vliegtuig van Air France, dat in de Atlantische Oceaan stortte. Daarbij kwamen 228 mensen om het leven. De oorzaak van de crash is nog steeds niet opgehelderd.

De kans om door een ongeval met een vliegtuig om te komen was in 2009 een op 1,7 miljoen vluchten. Dat was in 2008 en 2007 ook zo. De geleidelijke verbetering van de veiligheid is daarmee de afgelopen jaren gestagneerd.

Een vlucht met een vrachtvliegtuig is een stuk gevaarlijker. De kans op een crash hiermee is meer dan tien keer hoger dan met een passagiersvliegtuig. Van de twintig fatale ongevallen in 2009, ging het negen keer om een vrachtvliegtuig.

Start

In 2009 betrof een op de vijf ongevallen het van de baan raken tijdens start of landing. Over een langere periode was dat een op zeven, maar dit type ongevallen komt de laatste jaren vaker voor.

Het laatste ongeval in deze categorie gebeurde op 22 december toen een Boeing 737-800 van American Airlines van de baan reed op de luchthaven van Kingston (Jamaica). Hierbij raakten 44 mensen gewond.