KARACHI/PESHAWAR - De belangrijkste factie binnen de Taliban in Pakistan heeft woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag in Karachi.

Zeker 43 mensen kwamen maandag om het leven door de terreurdaad.

Doelwit was een optocht van sjiieten in het centrum van de havenstad, die met circa 13 miljoen inwoners tevens de grootste stad is van Pakistan.

Het was een van de zwaarste aanslagen sinds 2007 in het commerciële centrum van het Zuid-Aziatische land.

Meer aanslagen

Asmatullah Shaheen, een prominente Talibancommandant in het onrustige noordwestelijke district Zuid-Waziristan, meldde dat de aanslag is uitgevoerd door een lid van zijn beweging. Hij belde woensdag met verslaggevers van de persbureau's Reuters en AFP.

Shaheen staat op de lijst van twintig meest gezochte militanten in Pakistan. De extremist kondigde aan dat er in de komende tien dagen nog meer aanslagen zullen volgen, tegen andersdenkenden en tegen de autoriteiten in Pakistan.

Demonstratie

De sjiieten vormen een minderheid in soennitisch Pakistan. Tussen de 15 en 20 procent van de naar schatting 175 miljoen Pakistanen hangt de sjiitische tak van de Islam aan. De Talibanbeweging hangt een radicale variant van de soennitische stroming aan.

Politieke en religieuze leiders in Karachi hebben voor vrijdag een demonstratie aangekondigd. Deelnemers aan de optocht kunnen zo laten zien dat ze het geweld van extremisten verafschuwen.

Zelfmoordaanslag Karachi